nie sądziłam, że połączenie jabłek i budyniu jest tak pyszne... :)
*ciasto
-450 g mąki
-250 g margaryny
-1 jajko
-2 żółtka
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-1 łyżeczka proszku
*ponadto
-1 kg jabłek (najlepiej o winnym smaku)
-2 budynie waniliowe
-750 ml mleka
-3-4 łyżki cukru
-bułka tarta
-cukier puder
Wykonanie:
Ze schłodzonych składników przygotowujemy ciasto kruche. Gdy będzie idealnie wyrobione, dzielimy je na 2 części: jedną umieszczamy w lodówce, a drugą w zamrażarce na ok. 2 godziny. Umyte i obrane jabłka kroimy w grubsze plastry. Gotujemy budyń z 750 ml mleka (zamiast 1 l) i odkładamy. Gotowe ciasto wałkujemy i umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy jabłka (można je lekko posypać cynamonem), i ciepły budyń. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach (po ok. 20 minutach zmniejszyłam temperaturę na 180).
Smacznego!
Wspaniała kochana :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) :)
UsuńOj tak, to jest pyszne połączenia, moje ulubione, jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPycha! Ja szarlotki uwielbiam, ale rzadko piekę- na taką z budyniem muszę się szybko zdecydować, bo kusi niezmiernie!
OdpowiedzUsuńwarto :) :)
UsuńJest :) Ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń