Składniki:
-700-800 g brokułów
-1,5 l bulionu warzywnego
-2 małe ziemniaki
-2 łyżki śmietany 18%
-2 małe ząbki czosnku
-natka pietruszki
-sól, pieprz
-gałka muszkatołowa
-grzanki lub groszek ptysiowy
Wykonanie:
Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i dajemy do przestudzenia. Zupę miksujemy na jednolity krem. Następnie łączymy ze śmietaną i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz