śliwki na kruchym cieście przykryte chrupiącą kruszonką...
poezja :)
Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30cm)
-śliwki
-bułka tarta
*ciasto kruche
-270g mąki pszennej
-150g margaryny
-1 jajko
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
*kruszonka
-50g mąki pszennej
-50g margaryny
-50g cukru
Wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Powinno zagnieść się dość szybko, być gładkie i elastyczne. Owijamy je w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Śliwki płuczemy, usuwamy pestki i kroimy na 4 części-podłużne łódki. Składniki na kruszonkę mieszamy w miseczce, aż się ładnie połączą. Schłodzone ciasto wałkujemy, nadajemy okrągły kształt i przekładamy do wyłożonej papierem formy (polecam formy silikonowe, które nie wymagają używania papieru ani natłuszczania, i łatwo je umyć). Dokładnie wylepiamy ciastem brzegi formy i całą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Następnie wysypujemy warstwę bułki tartej i układamy ciasno pokrojone śliwki. Na owoce wykładamy kruszonkę, najlepiej urywać ją małymi kawałkami i kolejno układać na wierzchu. Gotową tartę pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny.
Smacznego!
Pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuń