Składniki: (na 6 porcji)
-1 kg ziemniaków ugotowanych na półmiękko
-400 g kiełbasy
-300 g sera mozzarella
-1 cebula
-ok. 700 g różnych warzyw (np. gotowej mrożonej mieszanki: fasolki szparagowej, kukurydzy, marchewki, papryki, brokułów)
-400 ml gęstej śmietany 18%
-1 jajko
-2 ząbki czosnku
-przyprawa do ziemniaków
-bazylia, oregano
-sól, pieprz
-olej
Wykonanie:
-1 kg ziemniaków ugotowanych na półmiękko
-400 g kiełbasy
-300 g sera mozzarella
-1 cebula
-ok. 700 g różnych warzyw (np. gotowej mrożonej mieszanki: fasolki szparagowej, kukurydzy, marchewki, papryki, brokułów)
-400 ml gęstej śmietany 18%
-1 jajko
-2 ząbki czosnku
-przyprawa do ziemniaków
-bazylia, oregano
-sól, pieprz
-olej
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się zezłoci. Następnie dorzucamy do niej pokrojoną w półtalarki kiełbasę i smażymy do jej zrumienienia. Kiełbasę z cebulką można doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Ser mozzarella ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i wykładamy pokrojone w cząstki ziemniaki. Wierzch ziemniaków posypujemy przyprawą do ziemniaków. Na to wykładamy warstwę kiełbasy z cebulą, a następnie podduszone warzywa. Śmietanę mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem, aż powstanie gładki sos. Wyciskamy do niego czosnek i dodajemy 1/3 startego sera. Tak powstałym sosem serowo-śmietanowym zalewamy zapiekankę, a jej wierzch posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekamy 20-30 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz