Składniki: (na ok. 10 sztuk)
-4 szklanki mąki pszennej lub razowej
-3/4 szklanki letniego mleka
-50 g miękkiego masła
-1 łyżka cukru
-2 jajka
-1 łyżeczka soli
rozczyn:
-25 g świeżych drożdży
-1/4 szklanki letniego mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-szczypta cukru
Wykonanie:
Rozczyn: do miseczki rozkruszamy palcami drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę i mieszamy, aby się idealnie połączyła z drożdżami (bez grudek). Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do naczynia. Dodajemy stopniowo: cukier, sól, masło, drożdże, oraz letnie mleko. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej) i zagniatamy ciasto.Odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kulek, wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy wierzch bułek jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.
Smacznego!
Ciepła bułeczka z masełkiem i powidłami... Mniammmm
OdpowiedzUsuńUrocze te Twoje bułeczki, na śniadanko rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki są najpyszniejsze!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, w sam raz na weekendowe leniwe śniadanie! Domowe pieczywo najlepsze :)
OdpowiedzUsuń