jedna z moich ulubionych zup :)
Składniki: (ok. 8 porcji)
-2,5 l bulionu mięsno-warzywnego
-1 słoik (litrowy) ogórków kiszonych
-3 łyżki śmietany 18%
-100 g ryżu
-1 łyżka masła
-0,5-1 szklanka wody z ogórków
-garść natki pietruszki lub kopru
-sól, pieprz
Wykonanie:
Ogórki cienko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je chwilę na maśle (do 5 minut). Do gotującego się bulionu wrzucamy starte ogórki i wsypujemy ryż (można też gotować ryż oddzielnie). Gotujemy do momentu, aż ryż zmięknie. Do zupy dodajemy szklankę wody z ogórków i zaprawiamy ją śmietaną. Trzymamy na ogniu do zagotowania i gotowe. Zupę podajemy na gorąco i posypujemy zieleniną (można ją dodać do zupy wcześniej, w trakcie gotowania).
Smacznego!
zawsze jem z ziemniakami :) ale piękna ogórkowa :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o tej smacznej, delikatnej wersji ogórkowej. Muszę ją zrobić w najbliższym czasie ;)
OdpowiedzUsuńOgórkowej z ryżem jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńzupa ogórkowa i ryż to dla mnie nowośc, ale prezentuje sie bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kwaskowate zupy...mniam :)
OdpowiedzUsuńO proszę, zaskoczyłaś mnie :) na pewno by mi smakowała, kocham ryż ^^
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, może moja Trzylatka wreszcie by spróbowała ogórkowej bo uwielbia wszystkie zupy z ryżem
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka :) Podobnie uwielbiam zupkę ogórkową z ryżem.
OdpowiedzUsuń