z okazji Tłustego Czwartku, zrobiłam pączki z dziurką.
Są miękkie, puszyste i nie wchłaniają tłuszczu.
Polecam :)
Składniki:
-5 szklanek mąki pszennej
-2 opak. drożdży instant
-2 jajka
-1,5 szklanki letniego mleka
-1/4 szklanki letniej wody
-0,5 szklanki cukru (ja wykorzystałam cukier z wanilią)
-0,5 łyżeczki soli
-1/3 szklanki roztopionej margaryny lub masła
-2 łyżki rumu
Wykonanie:
Mąkę przesiać do naczynia, dodać drożdże, cukier i sól (jeśli używamy świeżych drożdży, należy wcześniej zrobić rozczyn). Mieszamy dokładnie. Dodajemy jajka, mleko, wodę i rum. Zagniatamy ciasto (można mechanicznie, np. mikserem przy użyciu haków). Na koniec wlewamy wystudzoną margarynę i wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto może się kleić, jednak nie powinno się dosypywać więcej mąki. W oprószonej mąką misce umieszczamy ciasto, przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu na ok. godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie, wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy szklanką i kieliszkiem pączki. Z wykrojonych małych kółeczek można usmażyć mini-pączki. Wycięte pączki kładziemy na tacy (oprószonej mąką) na ok. 30 minut. Wówczas smażymy je na głębokim tłuszczu z obydwu stron. Pączki nie wymagają długiego smażenia i szybko brązowieją. Gotowe pączki można polać lukrem i dowolnie ozdobić.
Świetne pączusie :-)
OdpowiedzUsuńCzy można je zamrozić?
OdpowiedzUsuńnie wiem... nigdy nie mroziłam podobnych rzeczy ;-)
UsuńMniam! Pyszne pączusie:)
OdpowiedzUsuńZawsze smaczne ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj i wyszły superr.Przepis godny polecenia.
OdpowiedzUsuń