niedziela, 7 września 2014

Tortilla z kurczakiem i warzywami

pyszny obiadek :)

idealnie sprawdzi się też jako treściwa przekąska do pracy!



Składniki na ciasto: (6-8 placków w zależności od wielkości patelni)
-2 szklanki mąki pszennej
-160 ml gorącej wody
-szczypta soli
-2 łyżki oleju

Wykonanie:
Do przesianej mąki dodajemy sól, mieszamy i wlewamy wodę. Energicznie mieszamy łyżką, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy na 6 części, każdą wałkujemy na stolnicy i nadajemy okrągły kształt (lub przynajmniej kształt zbliżony do koła). Smażymy na suchej patelni. 
uwaga! nie smażymy zbyt długo, bo placki będą się łamać i ciężko będzie je ładnie zawinąć. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza na placku - obracamy na drugą stronę. Jeśli pojawią się też na drugiej - placuszek gotowy :) Ciasto można modyfikować, dodając np. słodką paprykę lub inną ulubioną przyprawę.

Składniki: (które będą zawinięte w tortillę)
-1 filet z kurczaka
-kilka liści sałaty lodowej
-pomidor
-papryka
-ogórek świeży lub kiszony
-keczup, majonez, sos czosnkowy
-pieprz, sól, gyros
-2-3 jajka do panierowania
-bułka tarta do panierowania (lub w wersji extra: rozdrobnione płatki kukurydziane)
-olej do smażenia

Wykonanie:
Opłukany filet dzielimy na mniejsze części, rozbijamy i doprawiamy solą, pieprzem i gyrosem. Panierujemy i smażymy na rozgrzanej patelni, po ostygnięciu kroimy w kostkę. Warzywa płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki (dowolnie). Placek tortilli smarujemy keczupem, układamy dowolne warzywa i kawałki kurczaka (u mnie najpierw: sałata, kurczak, papryka, pomidor i ogórek). Całość polewamy ulubionym sosem i zawijamy. Aby tortilla dobrze się trzymała, zawijamy ją od spodu w folię aluminiową.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Lubię takie przekąski :-) super do pracy lub na obiadek :-) ostatnio zrobiłam na spotkanie ze znajomymi :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie! nie robiłam tortilli z samej mąki pszennej-pora spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mieszałam też pszenną z żytnią i też wyszły smaczne :)

      Usuń