wtorek, 6 stycznia 2015

Kocie oczka (przepis Cioci)

najlepszy przepis na kocie oczka :)
Po przełożeniu marmoladą ciastka potrzebują niewiele czasu aby zmięknąć.

polecam!


Składniki:
-500 g mąki pszennej
-250 g margaryny
-150 g cukru pudru
-4 żółtka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-opcjonalnie: kropla aromatu waniliowego

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Siekamy nożem schłodzoną margarynę i łączymy z mąką. Wbijamy 4 żółtka i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy taką samą ilość kółeczek całych oraz z dziurką. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. Gdy ostygną, smarujemy je marmoladą i sklejamy. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Wiem, że to nie o to chodzi, ale nie można nie docenić eleganckiego podania ciastek na zdjęciu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taak wiem :) robiłam je na święta hurtowo i zdążyłam zrobić jedynie to zdjęcie w kartonie, bo błyskawicznie się rozeszły :)

      Usuń
  2. Ulubione ciastka mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kojarzą mi się z dzieciństwem- pysznie wyglądają, no i smakują zapewne równie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń