najlepszy przepis na kocie oczka :)
Po przełożeniu marmoladą ciastka potrzebują niewiele czasu aby zmięknąć.
polecam!
Składniki:
-500 g mąki pszennej
-250 g margaryny
-150 g cukru pudru
-4 żółtka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-opcjonalnie: kropla aromatu waniliowego
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Siekamy nożem schłodzoną margarynę i łączymy z mąką. Wbijamy 4 żółtka i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy taką samą ilość kółeczek całych oraz z dziurką. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. Gdy ostygną, smarujemy je marmoladą i sklejamy. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Wiem, że to nie o to chodzi, ale nie można nie docenić eleganckiego podania ciastek na zdjęciu :D
OdpowiedzUsuńtaak wiem :) robiłam je na święta hurtowo i zdążyłam zrobić jedynie to zdjęcie w kartonie, bo błyskawicznie się rozeszły :)
UsuńUlubione ciastka mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne :)
OdpowiedzUsuńKojarzą mi się z dzieciństwem- pysznie wyglądają, no i smakują zapewne równie dobrze:)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam - naprawdę są bardzo dobre , kruche ,smakują dobrze z marmoladą jak i z kremem -polecam wszystkim i dziękuje za przepis -teraz zagości u mnie na stale
OdpowiedzUsuń