Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki mięciutkie i puszyste

dziś wpis naleśnikowy :)

naleśniki to dla mnie danie idealne na śniadanie, a także obiad 

nie lubię naleśników cienkich i gumowatych
mój idealny naleśnik powinien być:
-miękki
-puszysty
-gruby 
(oczywiście nie do przesady)
-i sycący

z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :)




Składniki: (na ok. 12 naleśników)
-4 jajka
-4 łyżki cukru
-600 ml mleka
-4 łyżki gęstej śmietany
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-260 g mąki pszennej
-cukier puder do posypania
-waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura)
-olej do smażenia

Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy kolor. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem lub dżemem i dowolnie zawijamy :)
Smacznego!










Komentarze

  1. a jak je tak fajnie zwinąć??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaginam brzegi z jednej i drugiej strony pod ukos, aby wyszedł trójkąt. Następnie zwijam rulonik od podstawy trójkąta do jego szpica ;) ciężko to wytłumaczyć tak bez schematu... ;)

      Usuń
    2. dzięki! będę próbować. Będzie pretekst do wypróbowania przepisu ;)

      Usuń
    3. Kasiek , od razu załapałam sposób zwijania - czyli dla Ciebie wcale nie ciężko z tłumaczeniem :)

      Usuń
  2. ale apetycznie wyglądają !!
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu wiesz, ze ja naleśniki uwielbiam i jak dzisiaj je widziałam to chodziły za mną cały dzień. Jak wróciłam do domku to sobie usmażyłam porcję i zjadłam z dżemem wiśniowym, mniam pyszne były :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naleśniki są dobre na wszystko :) na każdy stan ducha, samopoczucia, pogody... :) :) pozdrowionka przesyłam!

      Usuń
  4. Też lubię puszyste naleśniki- najbardziej z białym serem:) Tych pyszności też bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jestem zwolennikiem grubych naleśników, lubię puszyste, cieniutkie




    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez ,najlepsze nalesniki to wlsnie cienkie i puszyste ale kazdy je to co lubi.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Można powiedzieć, że składasz je, na rogala :)

    OdpowiedzUsuń

  7. Kto nie lubi naleśników ja nie znam takich osób.

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy może być inna maka bo nie mogę przennej....naleśniki są pięknie podane ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Można ominąć Smietane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście można, ale takie naleśniki będą już zupełnie inne.

      Usuń
  10. A jaka to śmietaną ma być

    OdpowiedzUsuń
  11. W smaku są przepyszne! Wszystkim smakowały lecz niestety się przyklejaja do patelni i rozgrywają 🙁nie idzie ich przewrócic na drugą stronę. Próbowałam wszystkiego z olejem i ciastem (więcej mniej) ale nie pomaga 🙁może problem tkwi że mam mleko swojskie a nie ze sklepu. Ale naprawdę są pyszne 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może to kwestia patelni? ja nie mam problemów z przywieraniem ;-)

      Usuń
  12. W życiu nie jadłam takich przepysznych naleśników. Polecam, rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przecież to nie są naleśniki tylko omleto - biszkopty
    Do naleśników nie używa się proszku do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja zawsze dodawałam śmietanę 30% a tu chyba musi być gęsta i kwaśna...?

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Duzo proszku do pieczenia :( nie lubie jego posmaku. Robie bez albo troszke tylko dodaje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się proszek do pieczenia czy sodka zmieniają smak naleśników. Kierując się radami blogerów, ostatnio dodałam odrobinę sodki i niestety w trakcie jedzenia czułam ją.

      Usuń
  18. Naleśniki pyszne .robiłam kilka razy ,za każdym razem pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ja do naleśników używam tylko mąki, mleka, jajka i odrobinę sody a smaruję serem połączonym z żółtkiem, cukrem waniliowym i trochę cukru ....są przepyszne i wnusio się zajada

    OdpowiedzUsuń
  20. Woda mineralna gazowane nadaje puszystosci.

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepyszne szybciej znikały z talerza niż się robiły :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kocie oczka (przepis Cioci)

najlepszy przepis na kocie oczka :) Po przełożeniu marmoladą ciastka potrzebują niewiele czasu aby zmięknąć.
polecam!

Składniki: -500 g mąki pszennej -250 g margaryny -150 g cukru pudru -4 żółtka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -opcjonalnie: kropla aromatu waniliowego
Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Siekamy nożem schłodzoną margarynę i łączymy z mąką. Wbijamy 4 żółtka i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy taką samą ilość kółeczek całych oraz z dziurką. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. Gdy ostygną, smarujemy je marmoladą i sklejamy. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Batoniki musli (bez pieczenia)

takie przekąski są najlepsze - pożywne i bardzo smaczne :) nie mają w sobie ani grama mąki, jajek, cukru... i nie wymagają pieczenia polecam !

Składniki: -250 g miodu -300 g posiekanych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, ziemne niesolone, migdały) -100 g płatków owsianych -garść suszonej żurawiny -można dodać też: ziarna słoneczka, siemię lniane, itp.
Wykonanie: Jeśli miód nie jest płynny, podgrzewamy go aż zmieni konsystencję. Orzechy i płatki owsiane prażymy chwilkę na suchej patelni. Miód łączymy z wszystkimi składnikami i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na formę do pieczenia, równamy i dociskamy do dna. Ten przepis nie wymaga pieczenia, jeśli jednak chcemy aby płatki nie były zbyt twarde, podpiekamy masę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 10-15 minut. Zostawiamy do schłodzenia, po czym kroimy na batoniki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!










przepis bierze udział w akcji: