dziś wpis naleśnikowy :)
naleśniki to dla mnie danie idealne na śniadanie, a także obiad
nie lubię naleśników cienkich i gumowatych
mój idealny naleśnik powinien być:
-miękki
-puszysty
-gruby
(oczywiście nie do przesady)
-i sycący
z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :)
Składniki: (na ok. 12 naleśników)
-4 jajka
-4 łyżki cukru
-600 ml mleka
-4 łyżki gęstej śmietany
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-260 g mąki pszennej
-cukier puder do posypania
-waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura)
-olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy kolor. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem lub dżemem i dowolnie zawijamy :)
Smacznego!
Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńa jak je tak fajnie zwinąć??
OdpowiedzUsuńzaginam brzegi z jednej i drugiej strony pod ukos, aby wyszedł trójkąt. Następnie zwijam rulonik od podstawy trójkąta do jego szpica ;) ciężko to wytłumaczyć tak bez schematu... ;)
Usuńdzięki! będę próbować. Będzie pretekst do wypróbowania przepisu ;)
Usuńproszę bardzo :) pozdrawiam!
UsuńKasiek , od razu załapałam sposób zwijania - czyli dla Ciebie wcale nie ciężko z tłumaczeniem :)
Usuńale apetycznie wyglądają !!
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Kasiu wiesz, ze ja naleśniki uwielbiam i jak dzisiaj je widziałam to chodziły za mną cały dzień. Jak wróciłam do domku to sobie usmażyłam porcję i zjadłam z dżemem wiśniowym, mniam pyszne były :-)
OdpowiedzUsuńnaleśniki są dobre na wszystko :) na każdy stan ducha, samopoczucia, pogody... :) :) pozdrowionka przesyłam!
UsuńTeż lubię puszyste naleśniki- najbardziej z białym serem:) Tych pyszności też bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńnie jestem zwolennikiem grubych naleśników, lubię puszyste, cieniutkie
OdpowiedzUsuńJa tez ,najlepsze nalesniki to wlsnie cienkie i puszyste ale kazdy je to co lubi.
UsuńPozdrawiam :)
Można powiedzieć, że składasz je, na rogala :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńKto nie lubi naleśników ja nie znam takich osób.
A czy może być inna maka bo nie mogę przennej....naleśniki są pięknie podane ...
OdpowiedzUsuńMożna ominąć Smietane?
OdpowiedzUsuńoczywiście można, ale takie naleśniki będą już zupełnie inne.
UsuńA jaka to śmietaną ma być
OdpowiedzUsuń18%
UsuńW smaku są przepyszne! Wszystkim smakowały lecz niestety się przyklejaja do patelni i rozgrywają 🙁nie idzie ich przewrócic na drugą stronę. Próbowałam wszystkiego z olejem i ciastem (więcej mniej) ale nie pomaga 🙁może problem tkwi że mam mleko swojskie a nie ze sklepu. Ale naprawdę są pyszne 😋
OdpowiedzUsuńa może to kwestia patelni? ja nie mam problemów z przywieraniem ;-)
UsuńW życiu nie jadłam takich przepysznych naleśników. Polecam, rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńPrzecież to nie są naleśniki tylko omleto - biszkopty
OdpowiedzUsuńDo naleśników nie używa się proszku do pieczenia.
co kto lubi ;-)
UsuńCudne!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuńJa zawsze dodawałam śmietanę 30% a tu chyba musi być gęsta i kwaśna...?
OdpowiedzUsuńtak, gęsta i kwaśna najlepiej 18% ;-)
UsuńBardzo fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDuzo proszku do pieczenia :( nie lubie jego posmaku. Robie bez albo troszke tylko dodaje.
OdpowiedzUsuńZgadzam się proszek do pieczenia czy sodka zmieniają smak naleśników. Kierując się radami blogerów, ostatnio dodałam odrobinę sodki i niestety w trakcie jedzenia czułam ją.
UsuńNaleśniki pyszne .robiłam kilka razy ,za każdym razem pycha :)
OdpowiedzUsuńja do naleśników używam tylko mąki, mleka, jajka i odrobinę sody a smaruję serem połączonym z żółtkiem, cukrem waniliowym i trochę cukru ....są przepyszne i wnusio się zajada
OdpowiedzUsuńWoda mineralna gazowane nadaje puszystosci.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne szybciej znikały z talerza niż się robiły :)
OdpowiedzUsuń