sobota, 8 listopada 2014

Pychotka Siostry Anastazji

uczta dla łasuchów :)


Składniki:
-400 g maki pszennej
-200 g margaryny
-2/3 szklanki cukru pudru
-4 jajka
-2 łyżki śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka amoniaku
-powidła śliwkowe
-200 g orzechów włoskich

krem:
-200 g masła
-1/2 l mleka
-5 żółtek
-1 szklanka cukru pudru
-3 łyżki mąki
-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
ciasto:
Orzechy siekamy na drobne kawałki. Białka oddzielamy od żółtek, margarynę z dodatkiem śmietany i żółtek miksujemy. Mieszamy mąkę z proszkiem i amoniakiem, następnie dodajemy do margaryny. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 2 części i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Pianę z jajek ubijamy z cukrem na sztywno. 2 kawałki ciasta wałkujemy i dajemy do dwóch blaszek. Ciasta smarujemy powidłami, a na to wykładamy pianę z białek. Na pianę wysypujemy rozdrobnione orzechy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
krem:
W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka i oba rodzaje mąki. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wystudzony budyń miksujemy z masłem na gładki krem. Upieczone i ostudzone placki przekładamy kremem. Schładzamy w lodówce i gotowe :)
Smacznego!










przepis bierze udział w akcji:

Imieniny u cioci

5 komentarzy:

  1. Kasiu, cudowne ciasto- też mam je w planach- rewelacyjnie ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałeczek, właśnie wyszłam z kuchni i pije kawkę, przydałby mi się kawałek pysznego ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń