niedziela, 23 marca 2014

Cytrynowe babeczki z mikrofali

Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego a zarazem ekspresowego, 
warto zrobić babeczki z mikrofali :)


Składniki: (na 5-6 babeczek)
-4 łyżki mąki
-4 łyżki cukru
-3 łyżki kisielu cytrynowego
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki mleka
-4 łyżki oleju
-1 jajko
-aromat cytrynowy
-ew. dżem truskawkowy do nadziewania


Wykonanie:
W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kisiel i proszek do pieczenia. Później dodajemy kolejno mleko i olej, mieszamy. Na końcu dodajemy żółtko, ubitą pianę z białka i kroplę aromatu. Dokładnie i delikatnie mieszamy, aby piana ładnie się połączyła ze składnikami ale nie opadła. Gotową masę przelewamy do papilotek, na nią dajemy ok. pół łyżeczki dżemu i przykrywamy warstwą ciasta - powinno sięgać do połowy papilotki. Ustawiamy maksymalną moc mikrofalówki na 1-3 minuty (w zależności od mikrofalówki, u mnie wystarczyła 1 minuta). Warto obserwować co się dzieje z babeczkami. Jeśli ciasto w foremkach się podniesie, trzymamy dosłownie parę sekund i wyciągamy :). Wykałaczką sprawdzamy, czy ciasto się w środku upiekło. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Smacznego!




przepis bierze udział w akcji:

Babeczki z mikrofali







6 komentarzy:

  1. Super pomysł z tym kisielem! Na pewno spróbuję, wyglądają bardzo apetycznie. Czy myślisz że urosną równie dobrze, jeśli użyję mąki razowej?
    Pozdrawiam serdecznie!

    wild-apetite.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że rodzaj użytej mąki nie ma większego znaczenia :) warto spróbować, polecam też dodanie kakao zamiast kisielu - wtedy uzyskamy pyszne czekoladowe babeczki :) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wpycham już 10 babkę nadal chcę od razu robię potrójną porcję . Polecam Dodaje do środka również czekoladę :D Pyszneeeee

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpycham już 10 babkę nadal chcę są bardzo pyszne do środka dodaje też czekoladę pychotaaaa !!

    OdpowiedzUsuń