niedziela, 2 marca 2014

Oponki serowe

...w sam raz na kończący się karnawał :)
Jeśli chodzi o karnawałowe przekąski, to oponki od zawsze wygrywają u mnie z pączkami i faworkami. Smakują pysznie, i nie czuć przy każdym kęsie nadmiaru tłuszczu. 
Do tego są łatwe do wykonania :)


Składniki:
-500 g mąki
-250 g twarogu
-100 g śmietany
-80 g cukru
-2 jajka
-1 opak. cukru waniliowego
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-cukier puder do posypania
-olej lub inny tłuszcz do smażenia
-kieliszek spirytusu

Wykonanie:
Ser powinno się przecisnąć przez praskę, jednak ja pominęłam ten krok. Na stolnicy mieszamy mąkę z serem, cukrem, śmietaną, jajkami, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, jeśli nieco się klei można podsypywać mąką. Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość 1 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w nich kieliszkiem mniejsze kółeczka. Gdy olej jest jeszcze zimy, dodajemy do niego spirytus (dzięki temu oponki nie będą wchłaniać tłuszczu). Następnie na rozgrzany olej kładziemy oponki i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe układamy na ręczniku papierowym, na którym zostanie nadmiar tłuszczu oraz posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy :) Szczegóły na: http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/03/roladki-z-kapusta-i-grzybami-oraz.html

    OdpowiedzUsuń