poniedziałek, 12 października 2015

Muffiny z czekoladą

prosty przepis na smaczne i szybkie w przygotowaniu muffiny :)

Składniki: (na 14-16 szt.)
-250 g mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szklanka mleka
-1/2 szklanki oleju
-2 jajka
-kropla ekstraktu z wanilii lub miąższ z połowy laski wanilii
-czekolada gorzka lub mleczna do nadziewania

Wykonanie:
Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: jajka, mleko i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy krótko niezbyt dokładnie (do chwili, aż suche składniki przestaną być widoczne). Na koniec dodajemy odrobinę ekstraktu lub ziarenek wanilii i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do foremek do 1/2 wysokości, następnie kładziemy kostkę czekolady (mogą to być również drobniejsze kawałki) i przykrywamy ją odrobiną ciasta. Muffiny pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

2 komentarze: