Składniki:
-0,5 kg ciemnych winogron (drobnych)
-2-3 jabłka (u mnie: złota reneta)
-cukier lub miód
-pół pałeczki cynamonu
-kilka goździków
Wykonanie:
-0,5 kg ciemnych winogron (drobnych)
-2-3 jabłka (u mnie: złota reneta)
-cukier lub miód
-pół pałeczki cynamonu
-kilka goździków
Wykonanie:
Opłukane winogrona pozbawione gałązek umieszczamy w garnku. Jabłka płuczemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do winogron. Zalewamy 2 l wody i gotujemy ok. pół godziny na małym ogniu. W trakcie gotowania wrzucamy cynamon i goździki. Słodzimy do smaku cukrem lub miodem. Kompot najlepiej smakuje ciepły. Działa rozgrzewająco.
Smacznego!
Pyszny. Takie smaki to ja lubię :-)
OdpowiedzUsuń