środa, 8 stycznia 2014

Ciasteczka maślane (najlepsze!)

Pyszne ciasteczka, które idealnie pasują do kawy i herbaty. Z powodzeniem można przechowywać je w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dłuuugi czas... 
O ile po ich upieczeniu coś zostanie ;)

Składniki:
-175 g miękkiego masła
-200 g drobnego cukru
-2 duże jajka
-1 łyżeczka aromatu waniliowego
-400 g mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka soli



Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka i aromat waniliowy. Dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wsypujemy mąkę do masy maślanej i delikatnie mieszamy. Jeśli ciasto się zbytnio lepi, dodajemy trochę mąki. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie i lśniące. Dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie na blacie oprószonym mąką wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wycinamy foremką ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 8-10 minut. Gorące posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

1 komentarz: