poniedziałek, 3 lutego 2014

Cebulaki


Nigdy nie przepadałam za cebulą na kanapce czy w sałatce. Jednak w tym wydaniu cebula bardzo mi smakuje i nie odstrasza swoją ostrością i zapaszkiem :). Dodatek sera żółtego jeszcze bardziej ubogaca wspaniały smak. Świetna przekąska na ciepło i na zimno. Warto wypróbować ten przepis!


Składniki na ciasto:
-3 szklanki mąki pszennej
-opak. drożdży instant (7g)
-2 łyżki oleju lub oliwy
-1 szklanka letniej wody
-szczypta cukru
-płaska łyżeczka soli
-olej
-przecier pomidorowy
-pieprz, sól
-przyprawa do pizzy lub inne ulubione zioła
-3 małe cebule
-opcjonalnie: ser żółty


Wykonanie:
Cebulę kroimy dowolnie - np. w talarki lub słupki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami, a następnie dodajemy 3 łyżki oleju i pół słoiczka przecieru pomidorowego, dokładnie mieszamy. Przecieru dodać można mniej, uzyskamy wtedy mniej wyrazisty pomidorowy smak. Cebulę odstawiamy na min. pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. W naczyniu mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól, wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Jeśli się zbyt klei, można dodać trochę mąki. Z gotowego ciasta formujemy okrągłe placki i układamy na oprószonej mąką blaszce. Na każdy placek nakładamy cebulę. Dodatkowo na wierzch możemy zetrzeć żółty ser. Pieczemy przez ok. 20 minut w 175 stopniach.
Smacznego!


1 komentarz: