poniedziałek, 3 lutego 2014

Pizzerinki





Składniki na ciasto:
(podzieliłam je na 4 średniej wielkości pizzerinki)
-3 szklanki mąki pszennej
-opak. drożdży instant (7g)
-2 łyżki oleju lub oliwy
-1 szklanka letniej wody
-szczypta cukru
-płaska łyżeczka soli
-dodatkowo: przyprawa do pizzy, ketchup, ser żółty, dowolna wędlina



Wykonanie:
W naczyniu mieszamy mąkę, drożdże, olej, cukier i sól. Wlewamy letnią wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest klejące, dodajemy odrobinę mąki, jednak nie za dużo, bo ciasto straci swą elastyczność. Nie odstawiamy do wyrośnięcia, gdyż w zupełności wystarczy czas kilkunastu minut dopóki nie nagrzeje się piekarnik.  Ciasto dzielimy na 4 kawałki, układamy na posypanej mąką blaszce, spłaszczamy i smarujemy ketchupem. Posypujemy mieszanką ziołową do pizzy i układamy kawałki wędliny, np. kiełbasy. Ja dodałam też kawałki pieczonego kurczaka w curry :). Na wierzch ścieramy ser i pieczemy w 175 stopniach ok. 20-30 minut.  Po tym czasie ciasto powinno być od spodu ładnie wypieczone i chrupiące :).
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Domowe smakują najlepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pizzerinki - pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń