piątek, 4 lipca 2014

Babka pani Honoraty

bardzo dobra, prosta i ekspresowa z niej babka :)
polecam!
ponoć zawsze się udaje ;)



Składniki:
-1 margaryna
-6 jajek
-1,5 szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szklanki mąki
-2 łyżki kakao

Wykonanie:
Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym jajku - ciągle miksując. Następnie łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Dokładnie mieszamy. Dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy (można też podzielić na 3 części, wtedy do jednej dodajemy kakao, a do drugiej kisiel, np. truskawkowy. Wtedy babka będzie trójkolorowa). Do formy (np. keksówki) dajemy kolejno jedną i drugą część ciasta. Pieczemy przez 40 minut w 175 stopniach.
Smacznego!






a tutaj babka trójkolorowa, zielona warstwa to kisiel wiśniowy :)


12 komentarzy:

  1. Jeśli to prawda, że zawsze się udaje, to powinnam ją upiec. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciacha, będę ją niedługo piekła :)), pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babki uwielbiam ,a ta wyjątkowo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna baba:) Pani Honorata wie , co dobre:) Zabieram przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się, wie co dobre ;) pozdrawiam!

      Usuń
  5. klasyk! uwielbiam takie babki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem fanką takich "zwykłych" babek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika?z termoobiegiem?dopiero się oswajam z robieniem ciast;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nie próbowałam z termoobiegiem :-)

      Usuń
  8. z termoobiegiem wyjdzie również super Honorata - prosta babka

    OdpowiedzUsuń