poniedziałek, 9 marca 2015

Budyń waniliowy

Dziś przepis na budyń o pysznym, waniliowym smaku oraz idealnej konsystencji :)

Domowy budyń smakuje najlepiej, a jego przygotowanie zajmuje
tyle samo czasu, co przygotowanie budyniu z torebki.
Jednak ten domowy jest o niebo lepszy :)


 Składniki: (na 2 porcje)
-500 ml mleka
-1 żółtko
-1 łyżeczka masła
-1 łyżka mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2-3 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
-dowolny dżem (opcjonalnie)

Wykonanie:
Odmierzamy 500 ml mleka, odlewamy połowę do garnka a połowę zostawiamy w wysokim naczyniu. Do mleka w garnku dodajemy łyżeczkę masła i cukier, zagotowujemy. W tym czasie do drugiej części mleka dodajemy: żółtko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i mieszamy trzepaczką, aby się idealnie rozpuściły. Można też dodać kroplę aromatu waniliowego. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mleko z żółtkiem i mąką, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3-5 minut. Gotowy budyń przelewamy do salaterek lub pucharków, dodając na wierzch łyżeczkę ulubionego dżemu. Podajemy na ciepło.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowy budyń. Czasami go robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dość często taki robię, między innymi jako krem do ciast ;)

    OdpowiedzUsuń