sobota, 21 marca 2015

Kopytka

kopytka sprawdzają się idealnie jako pyszny dodatek do dań mięsnych,
a także jako samodzielne jarskie danie :)
 

Składniki:
-1 kg ugotowanych ziemniaków
-2 jajka
-2-2,5 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-sól do smaku
-20 g masła
-1 średnia cebula

Wykonanie:
Ciepłe, ugotowane ziemniaki rozbijamy tłuczkiem i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę obieramy,  kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do zrumienienia. Na stolnicy mieszamy ziemniaki z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy i na ukos kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Podajemy na ciepło, np. z dowolnym sosem lub z podsmażoną na maśle cebulką.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kopytka, bardzo dawno ich nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    http://kulinaria.flyb.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię kopytka- kojarzą mi się z kuchnią mojej babci i dzieciństwem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak za mną chodzą kopytka! ;) a nie mam czasu żeby móc się nimi zająć :( Może podeślij trochę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już się robi :) może być gołębiem? ;)

      Usuń