wtorek, 18 sierpnia 2015

Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe

przetestowałam wiele przepisów na rogaliki drożdżowe... i wreszcie znalazłam swój ideał :)


Składniki: (na 24 szt.)
-3,5 szklanki mąki pszennej 450
-120 g masła
-200 ml mleka
-2 jajka
-2/3 szklanki cukru pudru
-1/3 łyżeczki soli
-80 g świeżych drożdży
-dowolna marmolada, np. różana

Wykonanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki oraz 5 łyżek letniego mleka. Mieszamy wszystko i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Masło rozpuszczamy na ogniu i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy z pozostałą porcją cukru pudru na puszystą masę. Do jajek dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto (można mikserem z hakami do ciasta drożdżowego) przez ok 8 minut. Polecam wyrabianie mikserem, gdyż jest wygodniej zwłaszcza że ciasto ma dość rzadką i lepiącą konsystencję. Lepiej jednak nie dosypywać mąki, gdyż jej nadmiar sprawi, że rogaliki będą twarde i suche. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przekładamy je do naczynia wysmarowanego olejem, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy kulę i wałkujemy na kształt okrągłego placka. Następnie dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy łyżeczką marmoladę i zawijamy w rogaliki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach 15 minut.
Smacznego!




przepis od: gotowaniecieszy

6 komentarzy:

  1. Od dawna chodzą za mną rogale :) Spróbuję zrobić z mąki pełnoziarnistej, mam nadzieję, że wyjdą :D
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rogaliki. Dawno ich nie piekłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z marmoladą i dużą ilością cukru pudru - muszą być obłędne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z cukierni- piękne i kształtne- bo że smaczne to ufam w ciemno- zresztą widać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam w piątek swoje pierwsze rogaliki w życiu....z tego właśnie przepisu. Jak na debiut wyszły całkiem nieźle, Kasi są idealne, mnie chyba ciasto przerosło. Myślę, że kolejne wykonanie moje będzie lepsze, ale przepis jest fantastyczny, są bardzo dobre w smaku. Wszystkim, których częstowałam smakowały. Gratuluję Kasiu idealnego wykonania. To ja....H.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i odwiedzinki. Gorąco pozdrawiam! :)

      Usuń