czwartek, 3 września 2015

Piernik z powidłami

szybki i prosty przepis, polecam :)
najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu.


 Składniki:
-400g mąki pszennej
-250g cukru
-120g margaryny
-2 jajka
-1 szklanka mleka
-3 łyżeczki kakao
-1 łyżeczka sody
-5 łyżeczek powideł śliwkowych
-1 opak. przyprawy do piernika
-garść posiekanych orzechów i bakalii

Wykonanie:
Margarynę podgrzewamy aż się rozpuści i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, kakao, przyprawę do piernika i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy aż składniki się ładnie połączą. Na koniec dodajemy powidła, i cały czas miksując - przestudzoną margarynę. Opcjonalnie można też wrzucić do masy piernikowej posiekane bakalie. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę (do suchego patyczka). Upieczony piernik można udekorować polewą kakaową.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Jak z powidłami to już uwielbiam to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierniki do tego powidła - brzmi bardzo kusząco

    OdpowiedzUsuń