Składniki:
-500 g mięsa mielonego
-1,5 bulionu
-1 cebula
-2 ząbki czosnki
-1 jajko
-1 czerstwa kajzerka
-przecier pomidorowy
-50 ml śmietany
-papryka słodka, pieprz, sól
-mąka do obtaczania pulpetów
-mleko do namoczenia kajzerki
-olej
-500 g mięsa mielonego
-1,5 bulionu
-1 cebula
-2 ząbki czosnki
-1 jajko
-1 czerstwa kajzerka
-przecier pomidorowy
-50 ml śmietany
-papryka słodka, pieprz, sól
-mąka do obtaczania pulpetów
-mleko do namoczenia kajzerki
-olej
Wykonanie:
Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy ją. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do mięsa dodajemy: namoczoną, rozdrobnioną kajzerkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystko i formujemy pulpety, obtaczając je w mące. Bulion zagotowujemy, dodajemy według smaku: przecier, przyprawy oraz ewentualnie śmietanę (jeśli sos jest zbyt rzadki, do śmietany wsypujemy 1 łyżkę mąki i po zahartowaniu, łączymy z sosem). Do gotującego się sosu wrzucamy pulpety i gotujemy ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, można dodać szczyptę cukru.
Smacznego!
Świetny obiadek :-)
OdpowiedzUsuń