wtorek, 10 grudnia 2013

Kurczak z warzywami w cieście francuskim

...brzmi bardzo wykwintnie, lecz wykonanie tego dania jest banalnie proste. No chyba, że zamiast użyć gotowego ciasta francuskiego z Biedronki będziemy się trudzić pół dnia nad zrobieniem własnego. Ja się tego nie podejmuję, gdyż przeraża mnie stopień trudności wykonania dobrego ciasta, no i czas jaki trzeba temu poświęcić. Ciasto z Biedronki uważam za bardzo dobre :) Ulubione warzywka, pieczarki i ser mozzarella zawinięte wraz z kurczakiem w formie pierożka... Kto nie próbował, niechaj to zrobi!


Składniki: (na 8 pierożków)
-opakowanie warzyw na patelnię (moje to warzywka po włosku z Biedronki)
-400g pieczarek
-150g startego sera mozzarella (z Biedronki)
-ok. 400g piersi z kurczaka
-2 opak. ciasta francuskiego (z Biedronki oczywiście ;p)
-sól, pieprz, czosnek w przyprawie
-oliwa/olej



Wykonanie:
Warzywka dusimy na patelni do momentu, aż zmiękną. Dodajemy przyprawę z opakowania, dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w kostkę, rozbijamy na płasko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, podsmażamy na oliwie. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plastry. Dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Ciasto dzielimy na 4 prostokąty, na brzegu każdego układamy warzywa, kawałki kurczaka i pieczarki. Całość posypujemy mozzarellą. Składamy ciasto i sklejamy jak pierożka. Wierzch nakłuwamy widelcem, można też posmarować rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ciasto się zrumieni- ok 30 minut. Do tych pyszności idealnie pasuje sos koperkowo-czosnkowy: mały jogurt grecki+garść koperku+2 wyciśnięte ząbki czosnku+łyżka majonezu. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz