Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka sypana

Przepis, z którym poradzi sobie każdy.
 Bez potrzeby wyrabiania ciasta i innych skomplikowanych czynności. 
Wystarczy obrać jabłka, zetrzeć je na tarce, wymieszać mąkę z innymi składnikami, poprzekładać na przemian i gotowe :)




Składniki: (na tortownicę o średnicy 23cm)
-1,5 kg soczystych jabłek
-200 g margaryny
-1,5 szklanki mąki
-1,5 szklanki kaszy manny
-1 szklanka cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-cynamon, cukier puder do posypania

Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mąki dodajemy cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i dzielimy na 3 równe części, tak samo dzielimy margarynę. Starte jabłka dzielimy na 2 części. Dno tortownicy smarujemy margaryną i dajemy następująco:


1/3 suchych składników
1/3 startej margaryny
1/2 jabłek
cynamon
1/3 suchych
1/3 margaryny
1/2 jabłek
cynamon
1/3 suchych
1/3 margaryny

Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po ostudzeniu można pokroić :)
*WAŻNE: warto umieścić margarynę w zamrażarce na pół godziny- to ułatwi jej ścieranie.
Smacznego!





Komentarze

  1. Szarlotka to ulubione ciasto w moim domu, ciekawy pomysł, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze polecam, jest pyszna i ekspresowa w przygotowaniu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki mięciutkie i puszyste

dziś wpis naleśnikowy :) naleśniki to dla mnie danie idealne na śniadanie, a także obiad  nie lubię naleśników cienkich i gumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby  (oczywiście nie do przesady) -i sycący z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :) Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura) -olej do smażenia Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy

Kocie oczka (przepis Cioci)

najlepszy przepis na kocie oczka :) Po przełożeniu marmoladą ciastka potrzebują niewiele czasu aby zmięknąć. polecam! Składniki: -500 g mąki pszennej -250 g margaryny -150 g cukru pudru -4 żółtka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -opcjonalnie: kropla aromatu waniliowego Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Siekamy nożem schłodzoną margarynę i łączymy z mąką. Wbijamy 4 żółtka i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy taką samą ilość kółeczek całych oraz z dziurką. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. Gdy ostygną, smarujemy je marmoladą i sklejamy. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Pychotka Siostry Anastazji

uczta dla łasuchów :) Składniki: -400 g maki pszennej -200 g margaryny -2/3 szklanki cukru pudru -4 jajka -2 łyżki śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka amoniaku -powidła śliwkowe -200 g orzechów włoskich krem: -200 g masła -1/2 l mleka -5 żółtek -1 szklanka cukru pudru -3 łyżki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: ciasto: Orzechy siekamy na drobne kawałki. Białka oddzielamy od żółtek, margarynę z dodatkiem śmietany i żółtek miksujemy. Mieszamy mąkę z proszkiem i amoniakiem, następnie dodajemy do margaryny. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 2 części i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Pianę z jajek ubijamy z cukrem na sztywno. 2 kawałki ciasta wałkujemy i dajemy do dwóch blaszek. Ciasta smarujemy powidłami, a na to wykładamy pianę z białek. Na pianę wysypujemy rozdrobnione orzechy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  krem: W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka i oba rodzaje mąki. Pozo