środa, 18 grudnia 2013

Szarlotka sypana

Przepis, z którym poradzi sobie każdy.
 Bez potrzeby wyrabiania ciasta i innych skomplikowanych czynności. 
Wystarczy obrać jabłka, zetrzeć je na tarce, wymieszać mąkę z innymi składnikami, poprzekładać na przemian i gotowe :)




Składniki: (na tortownicę o średnicy 23cm)
-1,5 kg soczystych jabłek
-200 g margaryny
-1,5 szklanki mąki
-1,5 szklanki kaszy manny
-1 szklanka cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-cynamon, cukier puder do posypania

Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mąki dodajemy cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i dzielimy na 3 równe części, tak samo dzielimy margarynę. Starte jabłka dzielimy na 2 części. Dno tortownicy smarujemy margaryną i dajemy następująco:


1/3 suchych składników
1/3 startej margaryny
1/2 jabłek
cynamon
1/3 suchych
1/3 margaryny
1/2 jabłek
cynamon
1/3 suchych
1/3 margaryny

Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po ostudzeniu można pokroić :)
*WAŻNE: warto umieścić margarynę w zamrażarce na pół godziny- to ułatwi jej ścieranie.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Szarlotka to ulubione ciasto w moim domu, ciekawy pomysł, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze polecam, jest pyszna i ekspresowa w przygotowaniu :)

      Usuń