wtorek, 10 grudnia 2013

Tagliatelle ze szpinakiem i fetą

... czyli zielona uczta! Fajny pomysł na szybki obiadek :)



Składniki:
-opakowanie makaronu tagliatelle (lub innego, np. penne)
mój makaron był z dodatkiem lubczyku :)
-300g świeżego szpinaku
-200g jogurtu greckiego
-200g sera feta
-2 ząbki czosnku
-oliwa z oliwek lub olej
-sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Makaron gotujemy "al dente" według przepisu z opakowania. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy łodyżki i siekamy. Na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku - wyciśnięte lub drobno pokrojone. Dodajemy szpinak i zostawiamy do momentu, aż zmniejszy swą objętość. Rozdrabniamy fetę i łączymy z jogurtem, następnie dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na lekkim ogniu by ser się nieco roztopił. Można dodać trochę pieprzu i ulubionych ziół. Odradzam dodawanie soli, gdyż smak fety w zupełności wystarcza aby szpinak nie smakował jak trawa :). Makaron dodajemy do sosu i całość mieszamy.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. jeden z moich ulubionych obiadów "na szybko" :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron po prostu kocham. Pysznie to zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń