niedziela, 1 czerwca 2014

Orzechowy wafel

Przepis na 1 wafla:




Składniki:
-1 suchy wafel
-250 g margaryny
-1,5 szklanki cukru
-4 łyżki wody
-1 szklanka mleka w proszku
-3 łyżki kakao
-1 łyżeczka soku z cytryny
-szklanka (lub więcej) rozdrobnionych orzechów włoskich


Wykonanie:
Margarynę, cukier i wodę rozpuszczamy na ogniu. Następnie dodajemy kakao, orzechy i sok z cytryny. Gdy masa będzie ciepła (nie może być gorąca), wsypujemy szklankę mleka  w proszku. Mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki. Ciepłą masą smarujemy i przekładamy wafle. Gotowy wafel umieszczamy na ok. godzinę pod ciężką książką, aby się wyrównał :).
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Pyszne ,pamiętam takie z dawnych lat szkolnych.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmniam...... pamiętam to z dziecięcych lat ;)

    OdpowiedzUsuń