Przejdź do głównej zawartości

Przekładaniec z masą jabłkowo-budyniową

przepis siostry Anastazji. Nieco zmieniony przeze mnie ;)
1. miała być galaretka w środku, o której zapomniałam...
2. zamiast polewy czekoladowej i wiórek kokosowych wierzch wykończyłam cienką warstwą masy budyniowej i posypałam na nią startą czekoladę...

taki psikus :) :)

ale wyszło smaczne, szczególnie przez ten korzenny placek :)



Składniki:
-250 g margaryny
-4 jajka
-1/4 szklanki płynnego miodu
-1/4 szklanki esencji z herbaty
-300 g mąki pszennej
-100 g cukru
-1 łyżeczka sody
-przyprawa do piernika
-1,5 kg jabłek
-1 łyżka masła
-1 żółta galaretka
-cukier do smaku
-1/2 l mleka
-ok. 4 łyżki cukru
-250 g masła
-2 budynie waniliowe lub śmietankowe

Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód z herbatą. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w 180 stopniach do zrumienienia i suchego patyczka. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do roztopionego masła dodajemy starte jabłka, mieszamy i prażymy. Wsypujemy suchą galaretkę oraz cukier i dokładnie mieszamy. Z podanej ilości mleka gotujemy budyń, ucieramy margarynę i stopniowo dokładamy do niej przestudzony budyń. Miksujemy na jednolitą masę. Przełożenie ciasta:

ciasto
masa budyniowa
masa jabłkowa
biszkopty
 masa budyniowa
masa jabłkowa
ciasto
cienka warstwa masy budyniowej
starta czekolada deserowa

Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki mięciutkie i puszyste

dziś wpis naleśnikowy :)
naleśniki to dla mnie danie idealne na śniadanie, a także obiad 
nie lubię naleśników cienkich i gumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby  (oczywiście nie do przesady) -i sycący
z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :)



Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura) -olej do smażenia
Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy kolor. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem lub dżemem i dowolnie zawijamy :) Smaczne…

Kocie oczka (przepis Cioci)

najlepszy przepis na kocie oczka :) Po przełożeniu marmoladą ciastka potrzebują niewiele czasu aby zmięknąć.
polecam!

Składniki: -500 g mąki pszennej -250 g margaryny -150 g cukru pudru -4 żółtka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -opcjonalnie: kropla aromatu waniliowego
Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Siekamy nożem schłodzoną margarynę i łączymy z mąką. Wbijamy 4 żółtka i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy taką samą ilość kółeczek całych oraz z dziurką. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. Gdy ostygną, smarujemy je marmoladą i sklejamy. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Pizza z patelni (bez drożdży)

pizza w 10 minut bez dodatku drożdży! z ulubionymi dodatkami smakuje wyśmienicie :)



Składniki: (na 1 pizzę)
CIASTO:
-100 g mąki
-3 łyżki jogurtu greckiego
-3 łyżki majonezu
-1 jajko
-pieprz i sól do smaku

NA WIERZCH: (dowolne składniki)
-kilka plastrów dowolnej wędliny
-100 g startego sera gouda
-ketchup
-oregano, bazylia

Wykonanie:
Roztrzepane jajko łączymy z jogurtem greckim i majonezem, dokładnie mieszamy trzepaczką. Stopniowo dodajemy mąkę, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do mieszania ciasta cały czas używamy trzepaczki. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy olej na patelni i wylewamy ciasto. Warstwa ciasta nie powinna być zbyt gruba. Jeśli posługujemy się małą patelnią, lepiej zrobić 2 pizze z tego przepisu (moja patelnia ma 25 cm średnicy). Zmniejszamy ogień i smarujemy placek ketchupem. Ketchup można posypać ziołami. Następnie na wierzch układamy plastry wędliny i starty ser. Przykrywamy patelnię i smażymy kilka minut aż ser się roztopi. Odradzam smażenie na oliwi…