poniedziałek, 20 października 2014

Grzanki czosnkowe

Każda zupa krem z takimi grzankami będzie smakować świetnie.
Ja podałam grzanki do zupy cebulowej. To mój kuchenny debiut! :)



Składniki:
-kilka kromek pieczywa tostowego
-łyżka masła
-2 wyciśnięte ząbki czosnku
-zioła prowansalskie lub inne
-pieprz i sól

Wykonanie:
Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy dokładnie i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojony chleb i smażymy do lekkiego zrumienienia. Grzanki gotowe, smacznego! 
*ja użyłam zamiast tostowego zwykły, czerstwy chleb.  Jeśli grzanki są niezbyt chrupiące, zostawić w naczyniu bez przykrywania na kilka godzin, aby się zasuszyły. 





2 komentarze:

  1. Lubię takie grzaneczki, latem dodaje takie do chłodnika :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też! są pyszne i nie zajmują dużo czasu :)

      Usuń