środa, 22 października 2014

Zupa krem z cebuli

zupa cebulowa. 
taka niby banalna, ale jakże smaczna!
wyrazisty smak zupy i do tego czosnkowe grzanki
polecam, cebulowa naprawdę zachwyca :)




Składniki: (na 2 porcje)
-500 ml bulionu warzywnego
-500-600 g cebuli obranej
-3 łyżki masła
-3 ząbki czosnku
-2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
-sól, pieprz, magi, gałka muszkatołowa
-grzanki lub groszek ptysiowy
-natka pietruszki do dekoracji



Wykonanie:
Obraną cebulę kroimy w piórka, następnie dajemy na rozgrzane na patelni masło. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy lub wyciskamy, dodajemy do cebuli wraz z łyżeczką soli. Chwilę podsmażamy. Bulion doprowadzamy do zagotowania, dodajemy cebulę i gotujemy kilka minut. Dodajemy śmietanę (po wcześniejszym zahartowaniu). Całość miksujemy na jednolity gładki krem. Na koniec doprawiamy przyprawami. Podajemy z grzankami lub groszkiem, posypujemy na wierzch posiekaną pietruszkę.
Smacznego!

inspiracja ze strony Fabryka Kulinarnych Inspiracji

4 komentarze:

  1. Przepyszny kremik :) Porywam porcyjkę :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie jest pyszna :-) lubię takie zupki i do tego jeszcze z grzaneczkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. potrafi nieźle rozgrzać w te deszczowe, chłodne jesienne dni !
    http://filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń