zupa cebulowa.
taka niby banalna, ale jakże smaczna!
wyrazisty smak zupy i do tego czosnkowe grzanki
polecam, cebulowa naprawdę zachwyca :)
Składniki: (na 2 porcje)
-500 ml bulionu warzywnego
-500-600 g cebuli obranej
-3 łyżki masła
-3 ząbki czosnku
-2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
-sól, pieprz, magi, gałka muszkatołowa
-grzanki lub groszek ptysiowy
-natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Obraną cebulę kroimy w piórka, następnie dajemy na rozgrzane na patelni masło. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy lub wyciskamy, dodajemy do cebuli wraz z łyżeczką soli. Chwilę podsmażamy. Bulion doprowadzamy do zagotowania, dodajemy cebulę i gotujemy kilka minut. Dodajemy śmietanę (po wcześniejszym zahartowaniu). Całość miksujemy na jednolity gładki krem. Na koniec doprawiamy przyprawami. Podajemy z grzankami lub groszkiem, posypujemy na wierzch posiekaną pietruszkę.
Smacznego!
inspiracja ze strony Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Przepyszny kremik :) Porywam porcyjkę :))
OdpowiedzUsuńPewnie jest pyszna :-) lubię takie zupki i do tego jeszcze z grzaneczkami :-)
OdpowiedzUsuńpotrafi nieźle rozgrzać w te deszczowe, chłodne jesienne dni !
OdpowiedzUsuńhttp://filizanka-smakow.blogspot.com
Cebulową lubię.
OdpowiedzUsuń