Przejdź do głównej zawartości

Masło ziołowo-czosnkowe

z takim masełkiem każda kanapka czy zapiekanka będzie smakować lepiej ;)


Składniki:
-150 g miękkiego masła (w temp. pokojowej)
-2 lub 3 ząbki czosnku
-zioła prowansalskie, bazylia, oregano, koperek
(dowolna ilość ziół; im więcej, tym smak i aromat będzie bardziej wyrazisty)
-sól i pieprz

Wykonanie:
Do miękkiego masła dodajemy wyciśnięty czosnek, zioła, pieprz i sól. Najlepsze będą świeże zioła, ale mogą być też suszone. Świeże - drobno siekamy. Dokładnie mieszamy całość. Nakładamy do jakiejś foremki (np. po babeczce) i wkładamy do lodówki aby masło stężało. Aromatyczny dodatek do pieczywa gotowy!
Smacznego!





Komentarze

  1. Uwielbiam takie masełko :-) z czosnkiem obowiązkowo i ziołami, pycha. A jak mam do tego świezy chlebek to już poezja smaku :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja! ze świeżym chlebkiem to już niebo w gębie :) pozdrowionka!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki mięciutkie i puszyste

dziś wpis naleśnikowy :)
naleśniki to dla mnie danie idealne na śniadanie, a także obiad 
nie lubię naleśników cienkich i gumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby  (oczywiście nie do przesady) -i sycący
z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :)



Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura) -olej do smażenia
Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy kolor. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem lub dżemem i dowolnie zawijamy :) Smaczne…

Kocie oczka (przepis Cioci)

najlepszy przepis na kocie oczka :) Po przełożeniu marmoladą ciastka potrzebują niewiele czasu aby zmięknąć.
polecam!

Składniki: -500 g mąki pszennej -250 g margaryny -150 g cukru pudru -4 żółtka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -opcjonalnie: kropla aromatu waniliowego
Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Siekamy nożem schłodzoną margarynę i łączymy z mąką. Wbijamy 4 żółtka i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy taką samą ilość kółeczek całych oraz z dziurką. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. Gdy ostygną, smarujemy je marmoladą i sklejamy. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Batoniki musli (bez pieczenia)

takie przekąski są najlepsze - pożywne i bardzo smaczne :) nie mają w sobie ani grama mąki, jajek, cukru... i nie wymagają pieczenia polecam !

Składniki: -250 g miodu -300 g posiekanych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, ziemne niesolone, migdały) -100 g płatków owsianych -garść suszonej żurawiny -można dodać też: ziarna słoneczka, siemię lniane, itp.
Wykonanie: Jeśli miód nie jest płynny, podgrzewamy go aż zmieni konsystencję. Orzechy i płatki owsiane prażymy chwilkę na suchej patelni. Miód łączymy z wszystkimi składnikami i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na formę do pieczenia, równamy i dociskamy do dna. Ten przepis nie wymaga pieczenia, jeśli jednak chcemy aby płatki nie były zbyt twarde, podpiekamy masę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 10-15 minut. Zostawiamy do schłodzenia, po czym kroimy na batoniki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!










przepis bierze udział w akcji: