niedziela, 26 października 2014

Masło ziołowo-czosnkowe

z takim masełkiem każda kanapka czy zapiekanka będzie smakować lepiej ;)


Składniki:
-150 g miękkiego masła (w temp. pokojowej)
-2 lub 3 ząbki czosnku
-zioła prowansalskie, bazylia, oregano, koperek
(dowolna ilość ziół; im więcej, tym smak i aromat będzie bardziej wyrazisty)
-sól i pieprz

Wykonanie:
Do miękkiego masła dodajemy wyciśnięty czosnek, zioła, pieprz i sól. Najlepsze będą świeże zioła, ale mogą być też suszone. Świeże - drobno siekamy. Dokładnie mieszamy całość. Nakładamy do jakiejś foremki (np. po babeczce) i wkładamy do lodówki aby masło stężało. Aromatyczny dodatek do pieczywa gotowy!
Smacznego!





3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie masełko :-) z czosnkiem obowiązkowo i ziołami, pycha. A jak mam do tego świezy chlebek to już poezja smaku :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja! ze świeżym chlebkiem to już niebo w gębie :) pozdrowionka!!

      Usuń