poniedziałek, 10 listopada 2014

Ciasteczka pieguski




Składniki:
-1 margaryna w temp. pokojowej
-1 jajko
-1 szklanka cukru
-2,5 szklanki mąki
-0,5 łyżeczki sody
-0,5 łyżeczki soli
-1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich lub migdałów
-1 tabliczka gorzkiej czekolady posiekanej w drobną kostkę
-garść rodzynków lub żurawiny suszonej
-0,5 szklanki płatków owsianych (opcjonalnie)

Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z sodą i solą, dodajemy do margaryny i dokładnie mieszamy lub miksujemy. Dodajemy orzechy, czekoladę, płatki oraz rodzynki, mieszamy. Z masy tworzymy małe kuleczki i układamy w odstępach na blaszce, lekko spłaszczając. Pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut.
Smacznego!
















przepis bierze udział w akcji:

W orzechowym raju 3

4 komentarze: