wtorek, 11 listopada 2014

Pierogi ruskie

pierogi ruskie chyba nigdy mi się nie znudzą.
mogą być co tydzień, a nawet częściej :)
koniecznie z czerwonym barszczem!



Składniki:
ciasto:
-500 g mąki
-50 g miękkiego masła
-1 jajko
-1 żółtko
-1 szklanka wrzącej wody
-1 łyżeczka soli
farsz:
-250 g twarogu półtłustego
-750 g ziemniaków
-1 duża cebula
-100 g masła
-sól, pieprz

Wykonanie:
Przestudzone, ugotowane ziemniaki łączymy z serem, dodajemy sól i pieprz. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoto, mieszamy z farszem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy miękkie masło i siekamy nożem, rozcieramy palcami aby się dobrze połączyło. Dodajemy jajko, żółtko, sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy do naczynia na ok. 15 minut i przykrywamy ściereczką. Następnie ciasto wałkujemy cienko na stolnicy, szklanką wykrawamy kółka. Na każdym układamy nadzienie i zlepiamy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy ze stopionym masłem, cebulką, śmietaną, skwarkami lub czym tylko chcemy :).
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Zostało jeszcze kilka dla mnie ??? Uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione... Tak dawno nie jadłam, teraz będą za mną chodzić.

    OdpowiedzUsuń