czwartek, 20 listopada 2014

Batoniki musli (bez pieczenia)

takie przekąski są najlepsze - pożywne i bardzo smaczne :)
nie mają w sobie ani grama mąki, jajek, cukru... i nie wymagają pieczenia
polecam !


Składniki:
-250 g miodu
-300 g posiekanych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, ziemne niesolone, migdały)
-100 g płatków owsianych
-garść suszonej żurawiny
-można dodać też: ziarna słoneczka, siemię lniane, itp.

Wykonanie:
Jeśli miód nie jest płynny, podgrzewamy go aż zmieni konsystencję. Orzechy i płatki owsiane prażymy chwilkę na suchej patelni. Miód łączymy z wszystkimi składnikami i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na formę do pieczenia, równamy i dociskamy do dna. Ten przepis nie wymaga pieczenia, jeśli jednak chcemy aby płatki nie były zbyt twarde, podpiekamy masę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 10-15 minut. Zostawiamy do schłodzenia, po czym kroimy na batoniki. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!











przepis bierze udział w akcji:

W orzechowym raju 3

6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie batoniki, mogłabym je jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, lubię takie domowe zdrowe batoniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, zdrowa przekąska:) Lubię czasem przegryźć taki zdrowy przysmaczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale! Uwielbiam takie propozycje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile batoników wychodzi według tego przepisu?
    I ile można je przetrzymywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam dokładnej ilości batoników, ale orzechy wymieszane ze wszystkimi dodatkami zajęły mi całe dno prostokątnej formy do pieczenia (warstwa ok. 1,5 cm). Przechowywałam je w lodówce jakieś 3 dni. Dłużej się nie dało, bo zniknęły :)

      Usuń