niedziela, 28 grudnia 2014

Sos grzybowy

przepis z mojej książki kucharskiej :)

teraz gdy zostało mnóstwo jedzenia ze świąt, z tym sosem jem prawie wszystko: gołąbki, pierogi ruskie, pierogi z kapustą... 
i wszystko to smakuje wspaniale :)


Składniki:
-40-50 g suszonych grzybów
-1 mała cebula
-2 łyżki masła
-1 łyżeczka mąki
-pół kostki bulionowej
-100-120 ml kwaśnej lub słodkiej śmietany
-sól, pieprz

Wykonanie:
Grzyby namaczamy na min. 2 godziny w 300 ml wody. Po tym czasie grzyby odcedzamy, płuczemy i wkładamy do wody w której się moczyły. Gotujemy 30 minut, następnie - gdy grzyby ostygną - kroimy je w paseczki lub grubo siekamy. Cebulę kroimy bardzo drobno i lekko przyrumieniamy na maśle. Gdy cebulka się zrumieni dodajemy mąkę i smażymy całość na średnim ogniu ok. 2 minuty. Powoli, mieszając, wlewamy do cebuli wywar razem z grzybami. Dodajemy pół kostki bulionowej i gotujemy 5 minut. Śmietanę łączymy z kilkoma łyżkami sosu, dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdy sos się zagotuje, jest już gotowy. Pyszny dodatek do klusek, gołąbków, mięs, itp. :).
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Osobiście grzybów nie lubię i nie jem, ale może zrobię podobny sos z pieczarek :-)

    OdpowiedzUsuń