kopytka sprawdzają się idealnie jako pyszny dodatek do dań mięsnych,
a także jako samodzielne jarskie danie :)
Składniki:
-1 kg ugotowanych ziemniaków
-2 jajka
-2-2,5 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-sól do smaku
-20 g masła
-1 średnia cebula
Wykonanie:
Ciepłe, ugotowane ziemniaki rozbijamy tłuczkiem i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do zrumienienia. Na stolnicy mieszamy ziemniaki z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy i na ukos kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Podajemy na ciepło, np. z dowolnym sosem lub z podsmażoną na maśle cebulką.
Smacznego!
Bardzo lubię kopytka, bardzo dawno ich nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńLubię kopytka- kojarzą mi się z kuchnią mojej babci i dzieciństwem:)
OdpowiedzUsuńJak za mną chodzą kopytka! ;) a nie mam czasu żeby móc się nimi zająć :( Może podeślij trochę :D
OdpowiedzUsuńjuż się robi :) może być gołębiem? ;)
Usuń