środa, 22 lipca 2015

Ciasto z wiśniami, różową bezą i kruszonką


Składniki: (na dużą blachę z piekarnika, wym. 37x43)
-ok. 1 kg umytych i wydrylowanych wiśni
-4,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru pudru
-1,5 kostki margaryny
-6 żółtek
-6 białek
-1 opak. proszku do pieczenia
-1 kisiel wiśniowy
-1 szklanka cukru kryształu
-bułka tarta



Wykonanie:
Wiśnie przekładamy do garnka, posypujemy wierzch cukrem i podduszamy na ogniu przez chwilę. Odcedzamy sok i zostawiamy do przestygnięcia. Na stolnicy łączymy przesianą mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Schłodzoną margarynę siekamy na kawałki i wrzucamy do mąki. Palcami rozcieramy kawałki margaryny w mące. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Dzielimy na 3 części i umieszczamy je owinięte folią w lodówce na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy jedną część ciasta i kładziemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta posypujemy bułkę tartą, a następnie wykładamy wiśnie. Na to ścieramy na tarce o grubych oczkach kolejną część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy szklankę cukru i kisiel wiśniowy. Gotową sztywną pianę wykładamy na starte ciasto, a na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!





przepis bierze udział w akcji:

Letnie owoce

2 komentarze:

  1. Ja chcę kawałek tej pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny klasyk- mniam i te kolorki:) Połączenie kruchego i owoców zawsze na tak:))

    OdpowiedzUsuń