Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z wiśniami, różową bezą i kruszonką


Składniki: (na dużą blachę z piekarnika, wym. 37x43)
-ok. 1 kg umytych i wydrylowanych wiśni
-4,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru pudru
-1,5 kostki margaryny
-6 żółtek
-6 białek
-1 opak. proszku do pieczenia
-1 kisiel wiśniowy
-1 szklanka cukru kryształu
-bułka tarta



Wykonanie:
Wiśnie przekładamy do garnka, posypujemy wierzch cukrem i podduszamy na ogniu przez chwilę. Odcedzamy sok i zostawiamy do przestygnięcia. Na stolnicy łączymy przesianą mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Schłodzoną margarynę siekamy na kawałki i wrzucamy do mąki. Palcami rozcieramy kawałki margaryny w mące. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Dzielimy na 3 części i umieszczamy je owinięte folią w lodówce na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy jedną część ciasta i kładziemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta posypujemy bułkę tartą, a następnie wykładamy wiśnie. Na to ścieramy na tarce o grubych oczkach kolejną część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy szklankę cukru i kisiel wiśniowy. Gotową sztywną pianę wykładamy na starte ciasto, a na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!





przepis bierze udział w akcji:

Letnie owoce

Komentarze

  1. Ja chcę kawałek tej pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny klasyk- mniam i te kolorki:) Połączenie kruchego i owoców zawsze na tak:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki mięciutkie i puszyste

dziś wpis naleśnikowy :)
naleśniki to dla mnie danie idealne na śniadanie, a także obiad 
nie lubię naleśników cienkich i gumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby  (oczywiście nie do przesady) -i sycący
z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :)



Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura) -olej do smażenia
Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy kolor. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem lub dżemem i dowolnie zawijamy :) Smaczne…

Kocie oczka (przepis Cioci)

najlepszy przepis na kocie oczka :) Po przełożeniu marmoladą ciastka potrzebują niewiele czasu aby zmięknąć.
polecam!

Składniki: -500 g mąki pszennej -250 g margaryny -150 g cukru pudru -4 żółtka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -opcjonalnie: kropla aromatu waniliowego
Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Siekamy nożem schłodzoną margarynę i łączymy z mąką. Wbijamy 4 żółtka i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy taką samą ilość kółeczek całych oraz z dziurką. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. Gdy ostygną, smarujemy je marmoladą i sklejamy. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Pizza z patelni (bez drożdży)

pizza w 10 minut bez dodatku drożdży! z ulubionymi dodatkami smakuje wyśmienicie :)



Składniki: (na 1 pizzę)
CIASTO:
-100 g mąki
-3 łyżki jogurtu greckiego
-3 łyżki majonezu
-1 jajko
-pieprz i sól do smaku

NA WIERZCH: (dowolne składniki)
-kilka plastrów dowolnej wędliny
-100 g startego sera gouda
-ketchup
-oregano, bazylia

Wykonanie:
Roztrzepane jajko łączymy z jogurtem greckim i majonezem, dokładnie mieszamy trzepaczką. Stopniowo dodajemy mąkę, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do mieszania ciasta cały czas używamy trzepaczki. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy olej na patelni i wylewamy ciasto. Warstwa ciasta nie powinna być zbyt gruba. Jeśli posługujemy się małą patelnią, lepiej zrobić 2 pizze z tego przepisu (moja patelnia ma 25 cm średnicy). Zmniejszamy ogień i smarujemy placek ketchupem. Ketchup można posypać ziołami. Następnie na wierzch układamy plastry wędliny i starty ser. Przykrywamy patelnię i smażymy kilka minut aż ser się roztopi. Odradzam smażenie na oliwi…