poniedziałek, 18 listopada 2013

Konfitura cytrynowa

Nigdy nie zajmowałam się przetworami... Ostatnio znalazłam na pewnym blogu przepis na konfiturę cytrynową do herbaty. Pomyślałam, że będzie idealna na chłodne jesienne wieczory :)
Przepis pochodzi ze strony niebieskapistacja.blox.pl. Z podanego przepisu uzyskałam 9 małych słoiczków po koncentracie pomidorowym.



Składniki:
-700g cytryn (najlepiej te, które mają cienką skórkę)
-700g cukru
-700ml wody

Wykonanie:
Cytryny możemy sparzyć wrzącą wodą lub dokładnie wyszorować. Następnie w garnku zalewamy je wodą i zostawiamy na dobę. Po tym czasie wylewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy cytryny 30 minut. Odcedzamy, zalewamy wodą i ponownie odkładamy je na dobę. Po 24 h odcedzamy i kroimy w drobną kostkę usuwając przy tym pestki. Wodę i cukier gotujemy razem, by powstał syrop. Do gotującego się syropu dodajemy kawałki cytryn i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie i przezroczyste. Gotową konfiturę wlewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do chwili ostudzenia.

Przy zlewaniu konfitury wydaje się być ona bardzo rzadka, jednak po pewnym czasie w słoiczku ładnie gęstnieje :). Nie wiem czy po tych wszystkich etapach cytryna nie traci swych zdrowotnych właściwości, ale herbatka z tą konfiturą smakuje wspaniale :)





3 komentarze:

  1. a jaka jest w smaku sama konfitura ? bo bardzo mnie zaciekawiłaś tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lekko kwaśny i lekko słodkawy zarazem :) do tego wspaniały cytrynowy aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że konfitura Ci posmakowała :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń