Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu.
U mnie ciasto zniknęło tego samego dnia, w którym się pojawiło.
Ledwie zdążyłam zrobić parę zdjęć :)
zamiast truskawek wykorzystać można inne letnie owoce: maliny, jagody, wiśnie lub rabarbar.
Jest lekkie i pyszne, polecam :).
-350-400 g owoców
-3 szklanki mąki
-1 margaryna
-1 szklanka cukru
-4 jajka
-pół szklanki wody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier puder do posypania
Wykonanie:
W garnku roztapiamy margarynę z wodą i cukrem, aż składniki całkowicie się ze sobą połączą. Zostawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę (w trakcie można stopniowo dodawać odrobinę cukru). Do schłodzonej masy dodajemy mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Bardzo ostrożnie mieszamy z ubitą pianą (dużą drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach). Gdy uzyskamy jednolitą masę przelewamy ciasto na formę prostokątną wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy owoce - ja swoje truskaweczki pokroiłam na połówki :). Pieczemy w 150 stopniach do momentu, aż ciasto się ładnie zrumieni. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
W składnikach podana jest dwa razy mąka a w wykonaniu jest woda. To ile tej wody?
OdpowiedzUsuńwkradła się pomyłka, już poprawiłam :)
Usuń