środa, 20 listopada 2013

Tarta ze szpinakiem

Dla tych, którzy uwielbiają szpinak tak jak ja - to istne niebo :). Wszystkie składniki idealnie się razem komponują i smakują obłędnie. Nigdy wcześniej nie miałam okazji robić tarty, ale jak już zakupiłam odpowiednią formę postanowiłam się przełamać. No i obawy były niepotrzebne, bo przepis nie jest wcale skomplikowany... a że mogłam liczyć w kuchni na pomocnika to było jeszcze milej! Wspólne gotowanie cieszy tak samo jak wspólne szamanie :).
Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze strony domowe-wypieki.com.




Składniki:
CIASTO:
-225g mąki pszennej
-150g masła
-1 żółtko
-łyżka oregano
-szczypta soli
NADZIENIE:
-300g świeżego szpinaku
-300ml śmietany 12%
-2 jajka
-1 żółtko
-1 średnia cebula
-200g sera feta
-150g pomidorków cherry
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz, przyprawy

Wykonanie:
Mąkę wraz z masłem, solą i przyprawą drobno posiekać nożem, tak aby powstał drobny "piasek". Następnie dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto i przenosimy na posmarowaną masłem formę. Wyrównujemy brzegi i nakłuwamy widelcem - dzięki temu w trakcie pieczenia swobodnie wydobędzie się para, która mogłaby zdeformować kształt ciasta. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia oraz wsypujemy np. fasolę, by obciążyć ciasto. W ten sposób ciasto urośnie równo :). Pieczemy w 180º przez 15 minut. Następnie zabieramy papier z "obciążnikami" i pieczemy jeszcze 10 minut. 
*WAŻNE: wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być wcześniej schłodzone.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, do momentu aż się zeszkli. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i odrywamy łodyżki, liście siekamy nożem (nie musi być bardzo drobno). Szpinak dodajemy do cebuli i podduszamy, aż zwiędnie. Zostawiamy do ostudzenia. Do śmietany dodajemy jajko i żółtko, mieszamy dokładnie. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i szpinak, a następnie pieprz, sól, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy pomidorki pokrojone w plastry. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Po lekkim ostudzeniu można pokroić.
Smacznego!



I LOVE SPINACH!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz