Taki przelicznik
jest niekiedy bardzo przydatny w kuchni i potrafi rozwiać wiele wątpliwości.
Mój pochodzi z książki "Kuchnia polska" Marzeny Wasilewskiej.
Korzystałam z niego wiele razy, zawsze z dobrym rezultatem :). Jestem więc żywym dowodem na to, że można sobie całkiem dobrze radzić w kuchni bez wagi. Oczywiście miara
typu "szklanka" może nie do końca okazać się wiarygodna... szklanki
mają różne kształty i rozmiary, dlatego dobrze wiedzieć, ile ml mieści owa
szklanka. Typowe szklanki mają po 250 ml i takiej miary należy się trzymać w
przeliczaniu :).
dziś wpis naleśnikowy :) naleśniki to dla mnie danie idealne na śniadanie, a także obiad nie lubię naleśników cienkich i gumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby (oczywiście nie do przesady) -i sycący z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :) Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura) -olej do smażenia Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko...
Komentarze
Prześlij komentarz