Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Cechą charakterystyczną jest ich oleistość, dzięki której możliwe jest pozyskiwanie roślinnego oleju lnianego (źródło Omega-3). Nasiona lnu mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Pomagają w procesie zrzucania zbędnych kilogramów oraz w utrzymaniu pełnej harmonii organizmu. Zawierają w sobie:
-wielonienasycone kwasy tłuszczowe
-błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny
-magnez
-wapń
-wit. E
-wit. B1
-wit. B6
-białko
-żelazo
-cynk
-chrom
Dużą zaletą siemienia jest jego neutralny smak, dzięki czemu może stać się dodatkiem właściwie każdego dania czy przekąski, np. kanapki, sałatki, jogurtu czy owsianki. Fajnym pomysłem jest też posypywanie nim domowego pieczywa :).
zawsze dodaję do chleba ;-)
OdpowiedzUsuńprawidłowo :)
Usuń