Przejdź do głównej zawartości

Oszukany sernik z jogurtu greckiego

Choć nie ma sobie ani grama sera, smakuje jak prawdziwy sernik. Jest puszysty i delikatny, rozpływa się w ustach. Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny :)


na zdjęciach widoczne jest zbyt grube ciasto kruche (mój błąd, zrobiłam je z większej porcji), w przepisie zmniejszyłam składniki więc powinno wyjść idealnie cienkie ciasto.


CIASTO:
Składniki:
-200 g mąki pszennej
-125 g margaryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki cukru pudru
-3 żółtka

Wykonanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wkrawamy zimną margarynę i nożem siekamy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.

KREM:
Składniki:
-3 duże opakowania gęstego jogurtu greckiego (każde po 400 g)
-5 jajek
-1/2 szklanki oleju
-3 opak. budyniu śmietankowego
-1 op. cukru waniliowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru

Wykonanie:
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy cukier i miksujemy na sztywno. Do żółtek dodajemy stopniowo: budynie, proszek do pieczenia, olej, jogurt i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. 
Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do prostokątnej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do wystudzenia - aby nie opadł.
Smacznego!




Komentarze

  1. Super ciacho :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Robię taki tylko zamiast greckiego jogurtu daję śmietanę 18%. Twój serniczek ozdobiony malinami pięknie wygląda i zapewne jest równie smaczny:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie spodziewałam się, że to sernik z jogurtu, bo wygląda jak prawdziwy :)
    Dziś go zrobię, ciekawe jak mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki oszukany przepis, wszystkich oszukuje ;) mam nadzieję że się udał, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. O tak, udał się i zniknął w mgnieniu oka :) Nawet nie zdążyłam zdjęcia zrobić, by się pochwalić :D
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. cieszę się bardzo :) pozdrowionka :)

      Usuń
  4. Cudownie delikatny, musiał rozpływać się w buzi... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie :) uwielbiam serniczki nawet te oszukane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uau, jak na jogurtowy sernik wygląda baardzo prawdziwie - myślę, że każdy by się dał nabrać na takie oszustwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. polecam, w sobote zrobilam jest pyszny!!,im starszy tym lepszy, jeszcze ostal sie kawaleczek do kawki na jutro pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robię z jogurtu brzoskwiniowego i jest przepyszny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki mięciutkie i puszyste

dziś wpis naleśnikowy :) naleśniki to dla mnie danie idealne na śniadanie, a także obiad  nie lubię naleśników cienkich i gumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby  (oczywiście nie do przesady) -i sycący z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :) Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura) -olej do smażenia Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy

Kocie oczka (przepis Cioci)

najlepszy przepis na kocie oczka :) Po przełożeniu marmoladą ciastka potrzebują niewiele czasu aby zmięknąć. polecam! Składniki: -500 g mąki pszennej -250 g margaryny -150 g cukru pudru -4 żółtka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -opcjonalnie: kropla aromatu waniliowego Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Siekamy nożem schłodzoną margarynę i łączymy z mąką. Wbijamy 4 żółtka i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy taką samą ilość kółeczek całych oraz z dziurką. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zezłocenia. Gdy ostygną, smarujemy je marmoladą i sklejamy. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Pychotka Siostry Anastazji

uczta dla łasuchów :) Składniki: -400 g maki pszennej -200 g margaryny -2/3 szklanki cukru pudru -4 jajka -2 łyżki śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka amoniaku -powidła śliwkowe -200 g orzechów włoskich krem: -200 g masła -1/2 l mleka -5 żółtek -1 szklanka cukru pudru -3 łyżki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: ciasto: Orzechy siekamy na drobne kawałki. Białka oddzielamy od żółtek, margarynę z dodatkiem śmietany i żółtek miksujemy. Mieszamy mąkę z proszkiem i amoniakiem, następnie dodajemy do margaryny. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 2 części i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Pianę z jajek ubijamy z cukrem na sztywno. 2 kawałki ciasta wałkujemy i dajemy do dwóch blaszek. Ciasta smarujemy powidłami, a na to wykładamy pianę z białek. Na pianę wysypujemy rozdrobnione orzechy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  krem: W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka i oba rodzaje mąki. Pozo