wtorek, 12 sierpnia 2014

Zupa krem z cukinii z miętą

pożywna i orzeźwiająca zupka :)
można podawać na ciepło oraz na zimno.

Bulion ugotowałam z dwóch małych ziemniaczków, małej cebulki, marchewki, pietruszki i selera naciowego.
 Warzywka te zmiksowałam razem z cukinią.



Składniki:
-1,5 bulionu warzywnego
-1 średnia cukinia
-1-2 łyżki jogurtu greckiego
-garść listków świeżej mięty
-płatki migdałów do posypania
-sól pieprz, gałka muszkatołowa
-ewentualnie: groszek ptysiowy lub grzanki

Wykonanie:
Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż i łyżką wydrążamy środek. Drobno kroimy i dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości (10-15 minut). Gdy zupa przestygnie, blenderem miksujemy na gładki krem. Dodajemy rozdrobnioną miętę i jogurt grecki. Doprawiamy przyprawami do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym (u mnie wersja light: tylko płatki migdałów).
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię zupy, tak jak moja rodzinka. Pyszna i zdrowa propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :)
    Spróbuję na pewno...
    Przy okazji obserwuję i zapraszam do siebie ;)
    Miłego dnia...

    OdpowiedzUsuń