sobota, 9 sierpnia 2014

Placki ziemniaczane z cukinią


Składniki:
-1 kg ziemniaków
-1 cukinia (średniej wielkości)
-2-4 łyżek mąki pszennej (w zależności od odmiany ziemniaków)
-1 jajko
-sól, pieprz
-olej do smażenia

Wykonanie:
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce i solimy, aby puściły sok. Obraną cukinię przekrawamy wzdłuż i wydrążamy łyżką pestki ze środka, również ścieramy. Wodę z ziemniaków odlewamy, zostawiając jedynie skrobię która zgromadziła się na spodzie. Ziemniaki mieszamy z cukinią, dodajemy mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na gorącym oleju. Podajemy ze śmietaną lub ulubionym sosem.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Pycha :-) często takie robię w sezonie letnim, trzeba korzystać z pysznej cukinii :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię placki ziemniaczane- wersji z cukinią jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń