takie przekąski są najlepsze - pożywne i bardzo smaczne :)
nie mają w sobie ani grama mąki, jajek, cukru... i nie wymagają pieczenia
polecam !
Składniki:
-250 g miodu
-300 g posiekanych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, ziemne niesolone, migdały)
-100 g płatków owsianych
-garść suszonej żurawiny
-można dodać też: ziarna słoneczka, siemię lniane, itp.
Wykonanie:
Jeśli miód nie jest płynny, podgrzewamy go aż zmieni konsystencję. Orzechy i płatki owsiane prażymy chwilkę na suchej patelni. Miód łączymy z wszystkimi składnikami i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na formę do pieczenia, równamy i dociskamy do dna. Ten przepis nie wymaga pieczenia, jeśli jednak chcemy aby płatki nie były zbyt twarde, podpiekamy masę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 10-15 minut. Zostawiamy do schłodzenia, po czym kroimy na batoniki. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
przepis bierze udział w akcji:
uwielbiam takie batoniki, mogłabym je jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, lubię takie domowe zdrowe batoniki :-)
OdpowiedzUsuńPyszna, zdrowa przekąska:) Lubię czasem przegryźć taki zdrowy przysmaczek:)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Uwielbiam takie propozycje.
OdpowiedzUsuńIle batoników wychodzi według tego przepisu?
OdpowiedzUsuńI ile można je przetrzymywać?
Nie pamiętam dokładnej ilości batoników, ale orzechy wymieszane ze wszystkimi dodatkami zajęły mi całe dno prostokątnej formy do pieczenia (warstwa ok. 1,5 cm). Przechowywałam je w lodówce jakieś 3 dni. Dłużej się nie dało, bo zniknęły :)
Usuń