... czyli sposób na szybką szarlotkę. Gdy w zimowy, ponury wieczór pojawi się ochota na coś słodkiego, wystarczy tylko zagnieść kruche ciasto i wyłożyć na nie gotowe jabłka ze słoika :)
z podanego przepisu uzyskamy 1,5 litrowy słoik jabłek
Składniki:
-2,5-3 kg jabłek (najlepiej szarą renetę)
-pół szklanki cukru
-łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy je do garnka i gotujemy ok. pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cukier wraz z cynamonem i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorące przekładamy do czystego słoika, zakręcamy i pasteryzujemy. Zapasy na zimę gotowe :)
z podanego przepisu uzyskamy 1,5 litrowy słoik jabłek
Składniki:
-2,5-3 kg jabłek (najlepiej szarą renetę)
-pół szklanki cukru
-łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy je do garnka i gotujemy ok. pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cukier wraz z cynamonem i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorące przekładamy do czystego słoika, zakręcamy i pasteryzujemy. Zapasy na zimę gotowe :)
Pycha :-) bardzo lubię przerabiać jabłka na zimę :-) do szarlotki w sam raz :-)
OdpowiedzUsuń