pożywna i orzeźwiająca zupka :)
można podawać na ciepło oraz na zimno.
Bulion ugotowałam z dwóch małych ziemniaczków, małej cebulki, marchewki, pietruszki i selera naciowego.
Warzywka te zmiksowałam razem z cukinią.
Składniki:
-1,5 bulionu warzywnego
-1 średnia cukinia
-1-2 łyżki jogurtu greckiego
-garść listków świeżej mięty
-płatki migdałów do posypania
-sól pieprz, gałka muszkatołowa
-ewentualnie: groszek ptysiowy lub grzanki
Wykonanie:
Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż i łyżką wydrążamy środek. Drobno kroimy i dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości (10-15 minut). Gdy zupa przestygnie, blenderem miksujemy na gładki krem. Dodajemy rozdrobnioną miętę i jogurt grecki. Doprawiamy przyprawami do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym (u mnie wersja light: tylko płatki migdałów).
Smacznego!
Bardzo lubię zupy, tak jak moja rodzinka. Pyszna i zdrowa propozycja :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję na pewno...
Przy okazji obserwuję i zapraszam do siebie ;)
Miłego dnia...