wtorek, 27 stycznia 2015

Bakaliowy keks na białkach

dziś przedstawiam bardzo smakowity wpis :) 
to świetne rozwiązanie, gdy nie wiemy co zrobić z białkami pozostałymi z wypieku innych ciast.

 keks jest chrupiący na zewnątrz 
a w środku miękki i wilgotny :) 

po prostu pyszny :)

...i bardzo prosty w przygotowaniu !


Składniki:
-1 szklanka białek (ok. 8 sztuk)
-1 szklanka cukru
-1 kostka margaryny
-1 szklanka mąki
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-dowolne bakalie (u mnie 1/3 szklanki, ale można dać więcej)
-aromat do ciast, np. cytrynowy lub waniliowy
-cukier puder do posypania

Wykonanie:
W garnku roztapiamy margarynę i zostawiamy do schłodzenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Schłodzoną margarynę ostrożnie i stopniowo wlewamy do ubitych białek na przemian z mąką. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub łopatką do momentu, aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy kropelkę aromatu oraz oprószone w mące bakalie i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! 





4 komentarze:

  1. Mniam pyszności, bardzo lubię ciasta z bakaliami, spróbowałabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wysyłam więc kawałek do Bydgoszczy... telepatycznie ;)

      Usuń
  2. Świetny i pyszny pomysł na wykorzystanie białek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie robię zobaczymy jak wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń