dziś przedstawiam bardzo smakowity wpis :)
to świetne rozwiązanie, gdy nie wiemy co zrobić z białkami pozostałymi z wypieku innych ciast.
keks jest chrupiący na zewnątrz
a w środku miękki i wilgotny :)
po prostu pyszny :)
...i bardzo prosty w przygotowaniu !
Składniki:
-1 szklanka białek (ok. 8 sztuk)
-1 szklanka cukru
-1 kostka margaryny
-1 szklanka mąki
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-dowolne bakalie (u mnie 1/3 szklanki, ale można dać więcej)
-aromat do ciast, np. cytrynowy lub waniliowy
-cukier puder do posypania
-cukier puder do posypania
Wykonanie:
W garnku roztapiamy margarynę i zostawiamy do schłodzenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Schłodzoną margarynę ostrożnie i stopniowo wlewamy do ubitych białek na przemian z mąką. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub łopatką do momentu, aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy kropelkę aromatu oraz oprószone w mące bakalie i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Mniam pyszności, bardzo lubię ciasta z bakaliami, spróbowałabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńwysyłam więc kawałek do Bydgoszczy... telepatycznie ;)
UsuńŚwietny i pyszny pomysł na wykorzystanie białek:)
OdpowiedzUsuńJa właśnie robię zobaczymy jak wyjdzie?
OdpowiedzUsuń